Pivo je potpuno prirodni proizvod koji se proizvodi iz ovih sirovina: voda, slad, hmelj i kvasac. To je pjenušavo osvježavajuće piće s malim udjelom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Pivo sadrži preko 600 različitih sastojaka. Umjereno ispijanje piva (» 0.5 – 1.0 L piva dnevno) može djelovati kao lijek zbog sinergističkog djelovanja malih koncentracija etanola, vitamina, minerala i antioksidansa prisutnih u pivu. Antocijanogeni su fenolni spojevi (iz slada i hmelja) koji djeluju kao antioksidansi tj. “hvatači“ slobodnih radikala, pa imaju isti blagotvorni učinak na zdravlje.
GOST
prof. dr. sc. Božidar Šantek (Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet)
MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA
Fakultet filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) utorak, 24. lipnja 2025., 15:30 h, dvorana p. P. H. Kolvenbach SJ