Pitanje odnosa znanosti i vjere ne postavlja se jedino u slučaju prirodnih znanosti, nego i u slučaju filološke analize teksta. Zapravo se radi o odnosu tradicionalnoga pravovjerja i znanstvenoga proučavanja svetoga teksta. U kršćanstvu takav se je odnos javio između biblicistike i teologije, Na indijskome primjeru Bhagavadgīte, Mahābhārate ili Rāmāyaṇe kao tekstova koji su postali sveti može se ilustrirati filološka analiza od vremena Wilhelma von Humboldta do danas, dok obranu pravovjernosti zastupaju tradicionalni učenjaci (panditi), hinduističke udruge poput Infinity Foundation (SAD, od 1993., Indija, od 2016.; Rajiv Malhotra, K. S. Kannan) koje traže stvaranje Swadeshi Indology (vlastite domovinske indologije) i njima bliski auktori (V. Adluri, J. Bagchee), a i neki religiolozi (M. Biardeau, A. Hiltebeitel). Gdje je istina?

PREDAVAČ

Akademik Mislav Ježić, professor emeritus (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti)

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Predavanje će se održati na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Jordanovac 110) u dvorani P. H. Kolvenbach u utorak, 15. studenog 2022. s početkom u 14:30 h


PREUZMI PLAKAT