Ludwig von Bertalanffy (1901.-1972.) je bio biolog i filozof vrlo širokog obrazovanja i u područjima kao što su matematika, teorija informacija, medicina, psihologija i mnoga druga. Njegovu nominaciju za Nobelovu nagradu prekinula je iznenadna smrt 1972. godine. U knjizi Opća teorija sustava (1968) nastoji ukazati na opće, transdisciplinarne zakonitosti koje povezuju prirodne, tehničke, društvene i humanističke znanosti. Dosezi njegovog rada proučavaju se i danas u svjetlu sadašnjih spoznaja u biologiji i u teoriji sustava, ali i u širokom rasponu drugih znanstvenih disciplina. Njegov veliki doprinos je u kritici mehanicističkog poimanja znanosti, kojem u proučavanju živih organizama suprotstavlja ‘organizmički pristup’ koji danas najviše odgovara pojmu integrativne biologije.

GOSTI:

Prof. dr. sc. Franjo Jović (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija, Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek)

Emeritus prof. dr. sc. Miroslav Plohl (Institut Ruđer Bošković)

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA:

Predavanje će se održati na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Jordanovac 110) u dvorani P.H. Kolvenbach u utorak, 10. listopada 2023. s početkom u 15:30 h


PREUZMI PLAKAT